Last van tandenknarsen en wil je hier zo snel mogelijk vanaf?
Verstandig dat je je hierin verdiept.
ONDERNEEM DIRECT ACTIE.
Het klemmen en schaven van de kiezen kan serieuze problemen veroorzaken.
Knarsetanden kan tot wel 300 kilo druk op het gebit uitoefenen, waardoor het tandglazuur 20 tot 40 keer sneller slijt dan normaal.
Zonder bescherming kunnen je tanden binnen twee maanden ernstig afslijten, met blootliggend tandbeen als gevolg.
Op de foto hieronder zie je het gebit van een ernstige tandenknarser met volledig afgesleten tanden.
Verkorte tanden zien er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar vergroten ook de kans op pijn, spraakproblemen en kaakgewrichtsstoornissen (TMD).
De vraag is dus niet óf je je tanden moet beschermen, maar vooral: Wat is het allerbeste knarsbitje en hoe snel kun je het in huis hebben?
Kan ik niet beter naar de tandarts gaan?
Hoewel een op maat gemaakt bitje van de tandarts uitstekende bescherming biedt tegen tandenknarsen, begrijp ik dat de meeste mensen voor een andere optie kiezen.
Een bitje van de tandarts kost al snel tussen de 250 en 500 euro en het kan 6 tot 8 weken duren voordat het klaar is.
Het is logisch dat je kiest voor een goedkopere en snellere oplossing door zelf je bitje aan te meten.
Die opties zijn er gelukkig, maar wees wel zorgvuldig.
VERDIEP JE IN HET PRODUCT.
Sommige bitjes kunnen namelijk onveilig zijn en in een uitzonderlijk geval een open beet veroorzaken.
Hoe kies ik de juiste gebitsbeschermer?
Met behulp van literatuur en de expertise van onze tandheelkundige specialisten geef ik antwoord op de vraag:
In dit artikel ontdek je de top 5 meest betrouwbare knarsbitjes die je eenvoudig thuis kunt vormen.
Lees eerst welke 6 soorten gebitsbeschermers je beter kunt vermijden.
6 Grootste risico's van een zelfgemaakt knarsbitje
De meeste doe-het-zelf knarsbitjes brengen risico's met zich mee.
Welk bitje je ook besluit te bestellen, kijk eerst kritisch naar de herkomst en het etiket.
Ik benoem dit nadrukkelijk. Je gezondheid doet ertoe.
Je draagt een bitje meer dan 7 uur per nacht in je mond. Zorg ervoor dat je niet blootgesteld wordt aan schadelijke chemicaliën.
6 gevaren van gebitsbeschermers die je thuis vormt.
Je kunt het etiket eenvoudig leren lezen door te screenen op deze 6 rode vlaggen:
Het bitje heeft geen CE keurmerk. Het CE-keurmerk garandeert dat het product voldoet aan de strenge Europese gezondheidsnormen, en waarborgt daarmee veiligheid, hoge kwaliteit en bewezen effectiviteit. De meeste gebitsbeschermers (in Azië ingekocht) die je op grote online marketplaces tegenkomt, missen dit cruciale CE-keurmerk.
Het bitje laat geen speeksel en zuurstof door. De meeste dental guards ontbreken perforaties, wat cruciaal is voor de gezondheid van je tanden. Deze micro-openingen zorgen ervoor dat speeksel en zuurstof vrij kunnen circuleren, wat essentieel is om het risico op gaatjes te verkleinen. Tip: Het SOVA 3D Aero bitje is uitgerust met innovatieve inkepingen die de doorstroming van speeksel en zuurstof mogelijk maken, waardoor je tanden optimaal worden beschermd en gezond blijven.
Het bitje bedekt de achterste kiezen niet. Als je bitje halverwege stopt en de achterste kiezen niet beschermt, ontstaat er een ruimte omdat de tanden elkaar daar niet raken. Dit veroorzaakt dat de kiezen naar elkaar toe groeien, wat leidt tot een open beet. Het bitje van Sova 3D Aero reikt ver genoeg.
Het bitje bevat weekmakers of fltalaten. Zorg ervoor dat je bitje vrij is van BPA, PFAS, PVC, ftalaten en latex, vaak te vinden in goedkope versies. Aangezien je een bitje gemiddeld 7 uur per nacht in je mond draagt en soms stukjes afbijt, wil je zeker weten dat het geen schadelijke chemicaliën bevat. De SOVA 3D Aero, die we hebben getest in het Polymer Science Park in Nederland, is volledig emissievrij.
De kauwvlakken zijn te zacht. De meeste bitjes bevatten het zachte EVA plastic. EVA bijt je niet alleen binnen een aantal nachten al stuk, zo kunnen zachte bitjes mogelijk je kauwreflex stimuleren en daarmee het knarsen verergeren. Kies daarom bij voorkeur voor een sterk en biologisch afbreekbaar polymeer zoals deze van SOVA 3D Aero.
De bijtvlakken zijn te dik. Bulky. Hoe dik zijn de bijtvlakken? Er zijn veel dental guards met een flinke dikte waardoor je geen weliswaar schade oploopt van het knarsen. Het nadeel is echter dat je kaken in een onnatuurlijke houding komen te staan en je daardoor flink kramp kunt krijgen. Het bitje van de Amerikaanse fabrikant SOVA is met 2.0 mm de dunste maar ook de sterkste op de markt. Je kunt er zelfs mee praten, eten en drinken.
Nu we weten welke bitjes tegen knarsen je beter kunt vermijden weten we vooral welke dental guards wél behulpzaam zijn.
Hieronder lees je 5 fabrikanten met de best bewezen en meest veilige gebitsbeschermers.
Nummer 1: SOVA® 3D Nightguard (2 mm) = Veelgeprezen topfavoriet.
Het bekroonde SOVA Aero 3D Tandenknarsbitje van de Zweedse arts Jan Akervall staat niet zomaar op de 1e plaats. SOVA voldoet aan alle wensen en is dé favoriet onder Europese consumenten.
Het Amerikaanse concern achter Sova heeft meerdere jaren op rij de Dental Advisor prijs gewonnen in de categorie Therapeutic Devices.
Uit een onafhankelijk onderzoek van de universiteit van Michigan blijkt dat Sova het gebit net zo goed beschermd als een aangemeten bitje van de tandarts, maar véél fijner zit.
Sova Aero is het enige bitje ter wereld dat flinterdun, ijzersterk én perfect naar het gebit te vormen is. Het valt niet uit en je kunt er zelfs mee praten en drinken.
Sova bevat geen dubieuze bestanddelen zoals BPA of andere schadelijke weekmakers. Er wordt geen gebruik gemaakt van Latex, PFAS, PVC en ftalaten. Het officiële certificaat hebben we opgevraagd.
Bovendien is Sova Aero de enige gebitsbeschermer die is gemaakt van een sterk biologisch afbreekbaar polymeer en niet van EVA waar de meeste mensen snel doorheen bijten.
Sova Aero 3D heeft perforaties die twee voordelen bieden: de kleine openingen laten je het bitje zacht aanzuigen voor een perfecte pasvorm, terwijl ze de krachten naar de kreukelzones geleiden, wat knarsen en pijn vermindert en je een betere nachtrust geeft.
Tegelijkertijd zorgen de perforaties ervoor dat je tanden niet worden afgesloten van het speeksel. Andere bitjes die je tanden afsluiten verhogen de kans op cariës.
Sova is in tegenstelling tot de meeste knarsbitjes voorzien van een CE keurmerk en wordt gemaakt in de VS. Zo weet je 100% zeker dat je een veilig soort materiaal draagt en dat het bitje geen verandering in beet kan veroorzaken.
Een uitzonderlijke service van het bedrijf is dat Sova 3D Aero een 100% niet goed, geld terug garantie geeft.
Conclusie: Sova 3D Aero Nightguard is met grote afstand de absolute favoriet.
De beste oplossing voor mensen die niet kiezen voor een tandartsbitje, maar wel veel waarde hechten aan een verantwoord en effectief product.
Bekijk of Sova Nightguard iets voor jou is bij DeMondzorgzaak.nl of bij bol.com
2 Dentek® Maximum Protection Professional Fit
De gebitsbeschermer van Dentek staat op de 2e plaats. Dentek Professional Fit Dental Guard is een van de best verkochte mouthguards, maar is ook al veel langer op de markt dan Sova.
Dentek Professional Fit heeft voor- en nadelen.
Het grote voordeel is dat Dentek professional fit is opgebouwd uit 2 lagen. Een zachte en een harde laag.
De zachte kant is waar je in bijt en de harde kant is voor de plek waar de kiezen elkaar raken.
Het pascomfort is daarom heel prettig en vergelijkbaar met een professioneel bitje van de tandarts.
Omdat Dentek voor 20% bestaat uit EVA en veel dikker is, wint het niet van de favoriet Sova.
EVA is veilig en flexibel, maar slijt snel. Omdat Dentek opgebouwd is uit 2 lagen, komt het vaak voor dat de laagjes loslaten en je dus sneller een nieuwe moet kopen dan bitjes die niet zijn gemaakt van EVA.
Dentek is te bekijken op bol.com en demondzorgzaak.nl
3 Sova® Aero Nightguard (1.6 mm flat)
Meer perforaties, dunner en plat.
https://www.demondzorgzaak.nl/sova-nightguard-tandenknarsbitje
4 Sova® Max Dental Guard (2.4 mm flat)
Sova Aero Max geniet van alle voordelen dat Sova heeft, echter is de dikte maar liefst 2.4 mm. Voor sommige is het te dik en bulky maar voor de stevige knarser kan het een uitkomst zijn. Sova Max is niet deels voorgevormd zoals de Sova 3d, de nummer 1 op de lijst. Deze nadelen zorgen ervoor dat het minder hoog geplaatst is op deze lijst.
Kijk hier of Sova Aero Max iets voor jou is.
5 LuminiteRx Dental Guard
De LuminiteRx gebitsbeschermer wordt gemaakt op basis van een afdruk die je zelf moet maken en opsturen naar het bedrijf.
Dit zorgt voor een beschermer met een perfecte pasvorm. Een nadeel is echter dat je de afdruk zelf moet maken met het gips dat het bedrijf je heeft toegestuurd. Dit kan gemakkelijk fout gaan, vooral als je geen ervaring hebt met het maken van afdrukken.
Een ander nadeel is dat de productie en verzending van de gebitsbeschermer tot wel drie weken kan duren. Gedurende deze periode zijn de tanden niet beschermd tegen tandenknarsen.
Een gebitsbeschermer zoals de SOVA 3D Aero, die direct kan worden gebruikt of thuis kan worden gekookt, heeft duidelijk een voordeel ten opzichte van de ReduFresh.
Update 11 oktober 2024: Het bedrijf ReduFresh bestaat niet meer.
Samenvatting
Als je last hebt van tandenknarsen is het belangrijk om zo snel mogelijk een gebitsbeschermer te dragen. Bruxisme heeft een verwoestend effect op je gebit.
Wat voor knarsbitje je ook kiest, zorg ervoor dat het een veilig product is zoals omschreven in dit artikel.
Laat je niet misleiden door een mooie verpakking of scherpe prijs.
De gebitsschermers van Sova Aero (de 1.6 en 2.4 mm) voldoen aan alle eisen en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.
Gezien de fabrikant na alle voordelen ook nog een 100% niet goed-geld terug garantie geeft, is Sova Aero wat ons betreft de allerbeste keuze.
Sova Aero is in Nederland bij 2 aanbieders te bestellen: demondzorgzaak.nl of op bol.com
Disclaimer
U dient de informatie op deze website niet als vervangend medisch advies aan te zien. Als u twijfels heeft over uw gezondheid of een gezondheidsadvies nodig heeft, neem dan contact op met uw arts of zorgverlener. Ook wanneer uw kaken pijnlijk zijn, hoofdpijn hebt of wanneer je moeite hebt met slikken of ademen, neem dan direct contact op met uw huisarts.