Dentiwiki

Onze experts

Bastiën Grootjans, tandarts in ruste

Ik ben geboren en getogen in een klein dorpje in Nederland. Hoewel mijn familie is gezegend met sterke tanden, zag ik bij de boerenbevolking nogal wat slechte gebitten en ontbrekende tanden. Het contrast zorgde ervoor dat ik als kind al droomde om tandarts te worden en mijn schoolvriendjes te helpen om een mooi en sterk gebit te behouden. Na mijn studie tandheelkunde ben ik gaan werken in een tandartspraktijk in de stad. Na enige jaren heb ik praktijk over kunnen nemen in een nieuwbouwwijk. Zowel de wijk als mijn praktijk groeiden gestaag.

Tijdens mijn carrière als tandarts hebben mijn collega’s en ik veel mensen geholpen met hun gebitsproblemen. Behalve de technische zorg voor de tanden stond het in mijn praktijk centraal om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de patiënten. Ze op hun gemak te stellen, ook als ze heel erg bang waren. Doordat mijn praktijk groeide ben ik ook in de gelegenheid geweest om jonge tandartsen op te leiden. Dat was heel dankbaar en inspirerend werk.

In de loop der tijd heb ik gezien dat de preventie van gebitsproblemen steeds belangrijker werd. Onder andere is naast de periodieke controle regelmatig een gebitsreiniging de standaard geworden. Aanvankelijk deden wij dat als tandartsen erbij, vandaag de dag is mondhygiëne in de meeste praktijken een aparte functie. Ik juich dat van harte toe, want voorkomen is beter dan genezen.

Na jarenlang met veel plezier als tandarts te hebben gewerkt, ben ik sinds een aantal jaren met pensioen. Ik kijk met trots terug op mijn carrière en ben dankbaar dat ik zoveel mensen heb kunnen helpen om hun gebit mooi en gezond te houden. Daarmee is mijn jongensdroom uitgekomen.

Nu ik met pensioen ben geniet ik volop van mijn vrije tijd en maak samen met mijn vrouw mooie reizen. Toch mis ik het werken met patiënten en de zorg voor hun gebit enorm. Hetzelfde geldt voor het overdragen van mijn ervaring aan de nieuwe generatie. Samen met mensen uit mijn netwerk heb ik het team van Dentiwiki opgericht. Zo kan ik in mijn vrije tijd toch nog een steentje bijdragen aan de mondzorg.

Kara Boon, mondhygiënist

Ik ben 34 jaar oud en ben inmiddels alweer bijna 10 jaar werkzaam als mondhygiënist. Over mijn beroepskeuze was nooit enige twijfel, want ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de tandheelkunde. Na het behalen van mijn diploma ben ik aan de slag gegaan in een gezellige tandartspraktijk.

Mijn specialisatie is het voorkomen en behandelen van tandvleesontstekingen. Ik vind het belangrijk om mijn patiënten niet alleen te behandelen, niet alleen brandjes te blussen, maar ze vooral ook te informeren en te begeleiden. Zo kunnen zij leren om zelf hun tandvlees gezond te houden. Naast mijn werk als mondhygiënist ben ik actief in de beroepsvereniging en volg ik regelmatig bijscholingen en cursussen. Zo hou ik mijn vakkennis up to date en het is minstens even leerzaam om te sparren met vakgenoten.

In mijn vrije tijd wandel ik graag in het bos met mijn twee labradors. Mijn liefde voor honden heeft mij doen beseffen dat ook honden een goede mond- of liever gezegd bek-hygiëne nodig hebben. Hun moderne voedsel is zo anders dan dat van hun wilde voorouders.

Of het nu gaat om mensen of honden, een goede mondhygiëne is enorm belangrijk voor het behoud van het gebit, de mondgezondheid en de algehele gezondheid. En die bepaalt dan weer voor een groot deel het welzijn. Ik heb mij aangesloten bij het team van Dentiwiki.nl om ook online mensen te stimuleren om hun tanden en mondholte goed te verzorgen met de juiste middelen.

Chiara Cremonesi, scheikundige

Als kind van Italiaanse ouders ben ik opgegroeid aan de rand van een middelgrote stad in Nederland. Al heel jong was ik gefascineerd door de natuur en toen ik wat ouder werd door natuur- en scheikunde. Hoewel mijn vader het maar niks vond voor een meisje, kreeg ik toch de begeerde scheikundedoos voor mijn verjaardag. Ik vond het heerlijk om daarmee te experimenteren.

Op de middelbare school had de scheikundeles dan ook geen geheimen meer voor mij. Daarna kwam de logische stap om scheikunde te studeren. De wereld van chemicaliën is een wereld op zichzelf en het is interessant hoe ze ons dagelijks leven beïnvloeden. Na mijn promotieonderzoek ben ik gaan werken bij een groot chemiebedrijf. Daar hield ik me bezig met het ontwikkelen van nieuwe chemicaliën en het optimaliseren van bestaande producten.

In de loop der jaren werd ik me bewust van de effecten die chemicaliën kunnen hebben op onze gezondheid en het milieu. Ik ben betrokken geweest bij verschillende onderzoeken naar het effect van bepaalde chemicaliën op de gezondheid. Daarnaast heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van veiligheidsrichtlijnen om de gezondheidsrisico's van chemicaliën in voedsel te beperken.

Inmiddels loop ik tegen de 50 en ben nog steeds gefascineerd door de wereld van de chemicaliën en vind ik het leuk om mijn kennis te delen met anderen.

Momenteel richt ik mij op onderzoek op het gebied van chemie en gezondheid. Mijn speciale aandacht hebben chemicaliën in verzorgingsproducten. Deze smeren we op onze huid en nemen we in onze mond, waardoor ze wel heel direct inwerken op onze gezondheid.

Graag draag ik vanuit mijn vakgebied en ervaring bij aan het team van Dentiwiki. Door mensen bewust te maken van de risico's van chemicaliën kunnen we samenwerken aan een gezondere toekomst, zowel voor onszelf als voor het milieu.

Ferdinand Arnoldussen, bioloog

Als kleine jongen had ik twee passies: de voetbal en de natuur. Ik voetbalde niet onverdienstelijk, maar na een ernstige knieblessure was die carrière niet meer voor mij weggelegd. Gelukkig was er nog de natuur.

Tijdens de biologielessen op de middelbare schoolperiode raakte ik ook geïnteresseerd in de natuur die je niet met het blote oog kunt zien, de wereld van de microben. Ik hoefde er niet lang over na te denken wat ik wilde worden: bioloog. Na mijn studie ben ik gaan werken als onderzoeker. De complexiteit van de natuur en het menselijk lichaam zijn even fascinerend als onuitputtelijk, maar bij toeval raakte ik gespecialiseerd in orale gezondheid. Een klein hoekje van het lichaam, maar zo belangrijk voor het functioneren van het geheel.

De afgelopen 10 jaar heb ik mij gewijd aan het bestuderen van de relatie tussen de mondgezondheid en algehele gezondheid. Zo hebben bacteriën in de mond invloed op het ontwikkelen van verschillende aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe bepaalde factoren de mondgezondheid, en daarmee de algehele gezondheid, positief kunnen beïnvloeden.

Inmiddels ben ik 42 en doe nog steeds met veel plezier onderzoek op het gebied van de orale gezondheid. Daarnaast besteed ik veel tijd aan mijn hobby, voetballen. Een potje voetbal met vrienden is voor mij de perfecte uitlaatklep na een lange dag in het laboratorium en het getuur in de microscoop.

In het team van Dentiwiki kan ik bijdragen aan de bewustwording van het belang van een gezonde mond voor een gezond leven. Ik hoop dat mijn kennis en ervaring meehelpen aan een betere gezondheid voor iedereen.